fbpx

Domaća pamet za elektronske knjige (o MyBookMachine)

Rate this item
(2 votes)

Program "My Book Machine" užičkog Multisofta dobitnik prestižne nagrade za najbolji obrazovni alat na najvećem sajmu obrazovanja u Evropi Didacta u Hanoveru

Srpska kompanija iz Užica Multisoft, koja je sa više od 100 multimedijalnih obrazovnih programa (prvi disk čuveni Ce De Bukvar iz 1997.) odavno dokazana na našem tržištu kao pionir razvoja i popularizacije obrazovnog softvera, već četvrtu godinu za redom imala je čast da jedina iz naše zemlje izlaže na najvećem evropskom sajmu obrazovanja Didacta u Hanoveru, gde je ovaj put sa programom "My Book Machine" dobila prestižnu nagradu za najbolji obrazovni alat.

Ovaj autorski alat je nastao radom naših stručnjaka, a služi za kreiranje interaktivnih knjiga tako što se tekstovi, slike, audio i video zapisi, web linkovi kao i svi ostali lokalni (pdf, doc, xls, ppt itd) ili online sadržaji mogu kombinovati kako bi se formirala samo jedna multimedijalna datoteka. Tako nastala virtuelna knjiga se može dalje plasirati u sistemu obrazovanja kroz "oblak", ili na diskovima, a alati koji se koriste omogućavaju svojom jednostavnošću da program upotrebljavaju čak i deca.

Kako za Danas objašnjava direktor Multisofta Miodrag Mićić, ovaj alat šalje snažan impuls jer sada "pisci" svih uzrasta mogu besplatno ili za neki novčani iznos ponuditi svoje projekte i tako doprineti unapređenju obrazovnog sistema. Čak i učenici osnovnih škola su sposobni da koriste "My Book Machine" program jer poseduje "user-friendly" šablone koji omogućavaju kombinovanje svih multimedijalnih sadržaja. U Nemačkoj i Austriji ovaj program počeli su da koriste kako profesori tako i autori udžbenika. Pri čemu u bilo kom trenutku, pre samog objavljivanja, mogu proveriti kvalitet svoje publikacije.

Program se sastoji iz dva dela - "My Book Machine Editora", koji radi pod Windows OS i nije besplatan, i drugog "My Book Machine Playera", koji je besplatan i ima nekoliko verzija. Tu je najpre Windows verzija zajedno sa probnom Editor verzijom, dok Cloud verzija radi samostalno i besplatno u svim pretraživačima bez obzira na operativni sistem. U Nemačkoj je implementiran i Cloud Server na kome autori postavljaju svoje knjige a zatim svojim korisnicima šalju linkove za otvaranje knjiga. Ovaj sistem radi na svim uređajima, od desktop računara do svih vrsta tableta.

- Naš "My Book Machine" je dobio nedavno nagradu u Hanoveru, ali to nije slučajno jer se u Nemačkoj već prodaje i koristi na više načina. Kupuju ga pojedinačno predavači ili škole za sve nastavnike, a naš nemački partner co.Tec i suvlasnik programa trenutno pregovara sa saveznim državama o kupovini programa za sve svoje nastavnike. Kvalitet našeg rada potvrdio je i Intel koji je u sklopu svog Intel Educational Resources za Nemačku i Austriju uvrstio naš "My Book Machine" u 11 programa koji će instalirati u svaku školu. Za isti program smo dobili i Seal of Approval (pečat kvaliteta) na godišnjoj dodeli Erasmus EuroMedia Awards 2014. u Beču - naglašava Mićić.

Prema njegovim rečima, postoji dodatni dogovor sa Intelom da po završetku engleske verzije ona od naredne školske godine postane dostupna u svim školama u SAD i Velikoj Britaniji.

- Naravno da nam je ideja i da ovaj projekat zaživi i kod nas. Svesni teške finansijske situacije u državi, nadamo se da bi neke društveno odgovorne kompanije mogle da otkupe srpsku verziju programa i poklone ga svim našim školama. Profesori bi zatim mogli da svoju multimedijalnu knjigu postave na Internet gde bi je učenici čitali korišćenjem pretraživača, ili besplatnim Android i iOS aplikacijama na tabletima - ističe Mićić.

Danas 17. mart 2015. 13:35

Read 1831 times

Sa njim smo počeli

Najbolji i najpopularniji disk u Srbiji svih vremena - Najbolji disk na Sajmu knjige - Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, Ujedinjene Nacije

 • Platite i preuzmite programe
  Platite i preuzmite programe

  Od odluke da kupite multimedijalni obrazovni program, preko downloada i plaćanja, pa sve do njegovog startovanja na vašem računaru može proći samo 5 minuta. Plaćanje možete ostvariti na 2 načina:

 • My Book Machine
  My Book Machine

  UDAHNITE ŽIVOT KNJIGAMA - Kreirajte pripreme za čas, mesečne ili godišnje planove, pomoćna nastavna sredstva, uputstva ili vežbe za rad na času ili kod kuće. Uz MBM Editor one neće imati samo tekstove i statične ilustracije već će biti „žive“, pune multimedijalnih zapisa, umetnutih podataka iz drugim programima, animacija, objekata ili celih Internet stranica, multimedijalnih vežbi i drugih interaktivnih datoteka. Naučite i učenike da kreiraju svoje knjige. U nastavku teksta otvorite neku od MBM knjiga ili pogledajte primer "pisanja" knjige.

 • Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)
  Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)

  O Kreatoru Folija i Digitalnim folijama znate već putno, a ovde ćemo samo objasniti cene i moguću uštedu.

  SVE CENE POGLEDAJTE U NASTAVKU TEKSTA...

 • Namena programa (po uzrastu korisnika)
  Namena programa (po uzrastu korisnika)

  Naši multimedijalni programi su namenjenim različitim grupama. U narednoj tabeli su navedene ciljne grupe za sve naše originalne programe.

  PREDŠKOLCI (VELIKI POPUST)

  PRVACI (VELIKI POPUST)

  DRUGACI (VELIKI POPUST)

  TREĆACI (VELIKI POPUST)

 • Namena programa (za predavače)
  Namena programa (za predavače)

  Pogledajte kako Vam Multisoft može pomoći u pripremi i izvođenju nastave. Ovde ćemo nabrojati sve programe koje možete koristiti (po predmetima i uzrastima)