fbpx

Multimedijalni programi (problemi sa Windowsima pre XP-a)

Rate this item
(0 votes)

Najčešće greške koje se pojavljuju kod naših korisnika sa Windowsom XP su (SAMO U 2,43% SLUČAJEVA) su:

- Kada mi se pokrene disk, otvara se prazan prozor "ToolBook II". Šta se dešava?
Potrebno je da instalirate fontove koji se nalaze na našem disku, u folderu „fontovi". Naime, iz razloga što smo morali da napravimo diskove koji će raditi i na starom Windows 95 ili 98 OS koji ne zna da radi sa našim slovima morali smo da ih "naučimo" da rade sa našim fontovima. Ali Windows NT, 2000 i XP sada imaju svoje vezije ćiriličnih fontova, tako da na nekim diskovima stare fontove morate instalirati ručno.

- "Initialization failed. Not enough memory or the file is damaged."
- "16 bit Windows Subsystem
C:\WINDOWS\SYSTEM32\AUTOEXEC.NT. The system file is not suitable for running MS-DOS and Microsoft Windows applications. Choose 'Close' to terminate the application." 
Ova greška bi trebalo da znači da nemate dovoljno operativne memorije (što sigurno nije slučaj jer naši programi rade i na integrisanim grafičkim karticama i sa samo 32 MB operativne memorije) ili da vam je neka datoteka na disku oštećena (ogrebana usled loše upotreba samih medija, odnosno diskova).

Nekoliko saveta za otklanjanje problema (verovatno je samo jedan dovoljan):

1. Pogledajte da li na Vašem hard-disk-u imate datoteku c:\Windows\System32\autoexec.nt. Ako je nemate sledite sledeću priču i proceduru:
- Windows XP sa Service Pack-om 2 (SP2) briše autoexec datoteku koja je potrebna za podršku 16-bitnih programa (naši programi kao i mnogi drugi programi i dalje koriste i neke od tih funkcija iz potrebe da rade i na starijim Windows operativnim sistemima). Puna putanja brisane datoteke jec:\Windows\System32\autoexec.nt. Pošto je ona potrebna da bi naši programi radili, ako ne možete da je nađete u nekom drugom folderu na vašem hard-disku (najčešće uc:\Windows\Repair\autoexec.nt), Vi je onda kopirajte odavde. Kada je kopirate i vratite u folderc:\Windows\System32, kliknite desnim tasterom miša na nju, izaberite opciju Properties i na kraju kliknite (štiklirajte je) na opciju Read Only. Tako ćete zabraniti Windows-u da je kasnijim gašenjem računara obriše.

2. Pogledate da li se na našem kompakt-disku nalazi datoteka tb89rtm.dll. Ako se nalazi probajte sa sledećim rešenjem problema. Ako je ne nađete, što je skoro neverovatno, kopirajte je odavde i ubacite u folder c:\Windows\System32

3. Sledeće rešenje je vrlo malo verovatno i dešava se samo u velikim mrežama ili na računarima gde krajnji korisnici nemaju administratorske privilegije (mada je naredni pasus vrlo malo verovatan, znajuči na koji se načun prodaju i instaliraju Windows-i)
Iz potrebe da naš program napravi nekoliko privremenih datoteka na vašem hard-disku, potrebno je da vi kao korisnik računara imate odobreno korišćenje privremene (temporary) memorije. Iako naši diskovi rade za sve korisnike (čak i za Guest User-e), a ne samo za Administratore sistema ili Power User-e, u 0,3% slučajeva rešenje je bilo dozvoljavanje korisniku da koristi temporary foldere u Windows-u. A to se radi na sledeći naćin (nemojte se obeshrabriti, jer bi to trebalo da vam pomogne neko ko vam je instalirao ili ko vam održava Windows operativni sistem... ovo dalje pišemo da njima olakšamo posao: 
Prijavite se kao Administrator, otvorite "Computer Management" preko ->"Start“ pa zatim ->Programs -> Administrative Tools -> Shared Folders -> Shares -> iz Action Menu izabereteNew File Share, u dijalogu Create Shared Folder kliknete Browse... izaberete „Temp“ ili "Shared Window's Temp Folder", zatim kliknete na Next, izaberete „Security“ tab pa zatim na „Advanced...“, izaberete „User“ pa zatim "Permission Entries", pa zatim kliknete na "View/Edit..." dugme. Na kraju sve zatvorite na OK nekoliko puta.

4. Probajte da kopirate ceo kompakt disk na hard disk. Ako vam to uspe bez greške, to znači da nijedna datoteka nije oštećena

- "...cannot find tb89net.exe or one of its components" 

1. Pokušajte da na našem kompakt-disku pronađete datoteku tb89net.exe. Ako ste je pronašli, onda pokušajte da "kvar" otklonite pomoću sledeće procedure. Ako je ne nađete, što je skoro neverovatno,kopirajte je odavde.

2. Pogledajte da li na Vašem hard-u imate datoteku c:\Windows\System32\autoexec.nt. Ako je nemate, sledite sledeću priču i proceduru:
- Windows XP sa Service Pack-om 2 (SP2) briše autoexec datoteku koja je potrebna za podršku 16-bitnih programa (naši programi kao i mnogi drugi programi i dalje koriste i neke od tih funkcija iz potrebe da rade i na starijim Windows operativnim sistemima). Puna putanja brisane datoteke jec:\Windows\System32\autoexec.nt. Pošto je ona potrebna da bi naši programi radili, ako ne možete da je nađete u nekom drugom folderu na vašem hard-disku, Vi je onda kopirajte odavde. Kada je kopirate i vratite u folder c:\Windows\System32, kliknite desnim tasterom miša na nju, izaberite opciju Properties i na kraju kliknite (štiklirajte je) na opciju Read Only. Tako ćete zabraniti Windows-u da je kasnijim gašenjem računara obriše.

3. Kliknite na dugme "Start", zatim izaberite opciju "Run...", u prozoru Run otkucajte cmd i kliknite na OK, u komandnom prozoru otkucajte fsutil behavior query disable8dot3 a zatim pritisnite tasterENTER. Ako u sledećem redu kao odgovor dobijete odgovor 1, onda u sledećem redu otkucajtefsutil behavior set disable8dot3 0, i opet pritisnite taster ENTER. Na kraju restartujte Windows i program će raditi.

4. Ako ništa od toga na pomogne onda Windows-u fale neki fajlovi koji su lošom instalacijom ili nepravilnim korišćenjem obrisani. Jedino rešenje je da preinstalirate Windows.

- "Cannot run the 16-bit program. The application is not supported by Windows." 
Ili je Windows oštećen od strane nekog drugog programa ili nije dobro instaliran.

1. Pogledajte da li na Vašem hard-u imate datoteku c:\Windows\System32\autoexec.nt. Ako je nemate, sledite sledeću priču i proceduru:
- Windows XP sa Service Pack-om 2 (SP2) briše autoexec datoteku koja je potrebna za podršku 16-bitnih programa (naši programi kao i mnogi drugi programi i dalje koriste i neke od tih funkcija iz potrebe da rade i na starijim Windows operativnim sistemima). Puna putanja brisane datoteke jec:\Windows\System32\autoexec.nt. Pošto je ona potrebna da bi naši programi radili, ako ne možete da je nađete u nekom drugom folderu na vašem hard-disku, Vi je onda kopirajte odavde. Kada je kopirate i vratite u folder c:\Windows\System32, kliknite desnim tasterom miša na nju, izaberite opciju Properties i na kraju kliknite (štiklirajte je) na opciju Read Only. Tako ćete zabraniti Windows-u da je kasnijim gašenjem računara obriše.

Ako Vam od ovih "zakrpa" ništa ne pomogne, onda morate preinstalirati Windows. Jer, još jednom da napomenemo, program radi na apsolutno svim Windows-ima sa ili bez SP1 i SP2 i sa oba fajl sistema, kako FAT, tako i NTFS.

Read 1802 times

Sa njim smo počeli

Najbolji i najpopularniji disk u Srbiji svih vremena - Najbolji disk na Sajmu knjige - Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, Ujedinjene Nacije

 • Platite i preuzmite programe
  Platite i preuzmite programe

  Od odluke da kupite multimedijalni obrazovni program, preko downloada i plaćanja, pa sve do njegovog startovanja na vašem računaru može proći samo 5 minuta. Plaćanje možete ostvariti na 2 načina:

 • My Book Machine
  My Book Machine

  UDAHNITE ŽIVOT KNJIGAMA - Kreirajte pripreme za čas, mesečne ili godišnje planove, pomoćna nastavna sredstva, uputstva ili vežbe za rad na času ili kod kuće. Uz MBM Editor one neće imati samo tekstove i statične ilustracije već će biti „žive“, pune multimedijalnih zapisa, umetnutih podataka iz drugim programima, animacija, objekata ili celih Internet stranica, multimedijalnih vežbi i drugih interaktivnih datoteka. Naučite i učenike da kreiraju svoje knjige. U nastavku teksta otvorite neku od MBM knjiga ili pogledajte primer "pisanja" knjige.

 • Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)
  Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)

  O Kreatoru Folija i Digitalnim folijama znate već putno, a ovde ćemo samo objasniti cene i moguću uštedu.

  SVE CENE POGLEDAJTE U NASTAVKU TEKSTA...

 • Namena programa (po uzrastu korisnika)
  Namena programa (po uzrastu korisnika)

  Naši multimedijalni programi su namenjenim različitim grupama. U narednoj tabeli su navedene ciljne grupe za sve naše originalne programe.

  PREDŠKOLCI (VELIKI POPUST)

  PRVACI (VELIKI POPUST)

  DRUGACI (VELIKI POPUST)

  TREĆACI (VELIKI POPUST)

 • Namena programa (za predavače)
  Namena programa (za predavače)

  Pogledajte kako Vam Multisoft može pomoći u pripremi i izvođenju nastave. Ovde ćemo nabrojati sve programe koje možete koristiti (po predmetima i uzrastima)