Print this page

Ce De Bukvar

Rate this item
(3 votes)
Multimedijalni obrazovni program za decu - Ce De Bukvar

Najbolji disk na Međunarodnom sajmu knjige, Beogradu 1998
Najbolji disk u Srbiji svih vremena!
Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, 2006


Kroz više od 1000 ilustracija i 2000 zvučnih zapisa, na maštovit i deci prihvatljiv način, obuhvaćeno je svako slovo (ćirilica i latinica) i brojevi do 10 sa više aspekata: kroz interesantnu priču obogaćenu ilustracijama, recitaciju ili brzalicu, muziku, ekološku poruku, film o načinu pisanja, bojanku, slagalicu. Proveru naučenog, deca izvode vežbom pisanja i računa.

 • slova i pisanje
 • priče i recitacije
 • pesme i brzalice
 • bojanke i slagalice
 • ekološke poruke
 • karaoke i filmovi
 • brojevi i računanje

Cene

- Disk 999 din - Download 7.90 € (kartice i PayPal) 999 din (na račun) - Školska (mrežna) verzija - U školskim kompletima -

Ime programa ili sadržaj kompleta programa
programi su jeftiniji ako ih kupujete u multipakovima
broj
programa
online plaćanje
i preuzimanje
na disku
(
na račun ili pouzećem)
na USB-u
(na račun ili pouzećem)
Ce De Bukvar 1 7.90 €  999 din  
Isti program u programskim kompletima sa popustom
       
Ce De Bukvar + Moj prvi engleski rečnik (2 programa) 2 9.90 € 1290 din 1690 din
Ce De Bukvar + Moj prvi francuski rečnik (2 programa) 2 9.90 € 1290 din 1690 din
Ce De Bukvar + Moj prvi nemački rečnik (2 programa) 2 9.90 € 1290 din 1690 din
Paket za predškolsko (5 programa, DE)
Ce De Bukvar, Snežana i 7 patuljaka, Vežbam latinicu, Vežbam ćirilicu, Moj prvi nemački rečnik
5 15.90 € 1990 din 2390 din
Paket za predškolsko (5 programa, EN)
Ce De Bukvar, Snežana i 7 patuljaka, Vežbam latinicu, Vežbam ćirilicu, Moj prvi engleski rečnik
5 15.90 € 1990 din 2390 din
Paket za predškolsko (5 programa, FR)
Ce De Bukvar, Snežana i 7 patuljaka, Vežbam latinicu, Vežbam ćirilicu, Moj prvi francuski rečnik
5 15.90 € 1990 din 2390 din 
Paket za prvake (8 programa)
Ce De Bukvar, Vesela matematika 1, Vesela gramatika, Svet oko nas, Snežana i 7 patuljaka, Moj prvi engleski rečnik, Moj prvi francuski rečnik, Moj prvi nemački rečnik
8 29.90 € 3690 din 3990 din
Paket za prvake (10 programa)
Ce De Bukvar, Vesela matematika 1, Vesela gramatika, Svet oko nas, Snežana i 7 patuljaka, Moj prvi engleski rečnik, Moj prvi francuski rečnik, Moj prvi nemački rečnik, Moj prvi računar 1. deo, Moj prvi računar 2. deo
10 35.90 € 4290 din 4690 din
Paket za prvake (14 programa)
Ce De Bukvar, Vesela matematika 1, Vesela gramatika, Svet oko nas, Snežana i 7 patuljaka, Moj prvi engleski rečnik, Moj prvi francuski rečnik, Moj prvi nemački rečnik, Moj prvi računar 1. deo, Moj prvi računar 2. deo, Naučimo engleski, Moji kućni ljubimci, Vežbam ćirilicu, Vežbam latinicu
14 39.90 € 4790 din 4990 din

   Uz svaki kupljeni program dobićete i jedan licencni broj za aktivaciju     - Objašnjenja svih vrsta kupovine -

O programu

Rad sa mišem, orjentacija, osnovni geometrijski oblici

Na samom početku programa, data je provera znanja rada sa mišem, poznavanja osnovnih boja, orijentacije (desno, levo, gore i dole), raspoznavanje veličina i osnovnih geometrijskih oblika (kvadrat i krug). U slučaju nepoznavanja navedenih radnji, predviđeno je kratko upoznavanje kroz ilustracije ili zvučne zapise, a sve to, naravno, u cilju olakšavanja daljeg korišćenja programa.

Veliki izbor u meniju, slova, brojevi, sabiranje i oduzimanje, slagalica, igra memorije...

Na osnovnom meniju izbor je veliki: učenje slova, učenje brojeva, sastavljanje reči, sabiranje i oduzimanje u okviru prve desetice, filmovi - pisanje štampanih i pisanih slova, slagalica, igra memorije, pesmice vezane za slova i brojeve, bojanka (jedno slovo - jedna slika), kao i ekološke poruke vezane za svako slovo ponaosob.
Priče bogato ilustrovane, Vuk Karadžić, ekologija i bojanka

Svako slovo je prikazano sa više aspekata: kroz interesantnu priču obogaćenu ilustracijama, recitaciju ili brzalicu iz zapisa Vuka Karadžića, muziku povezanu sa slovom, ekološku poruku i bojanku. Za svaku reč postoji odgovarajuća ilustracija, kao i zvučni prikaz svakogslova ili reči.

Preko 600 vežbi pisanja, sva slova, filmovi

U delu predviđenom za vežbu pisanja reči (više od 600) data je mogućnost izbora rada: sa svim slovima (velika ili mala, ćirilica i latinica) ili sa slovima koja su do tada naučena (redosled slova je korišćen iz nastavnih listića za prvi razred osnovne škole).
Filmovi prikazuju način pisanja pisanih i štampanih slova. Mislimo da nema boljeg i interesantnijeg načina da uvedemo decu u tajne pisanja.

Sabiranje i oduzimanje brojeva od 0 do 10, vežba računa sa ilustracijom
Na isti način obrađeni su i brojevi od 0 do 10, kao i računske operacije sabiranja i oduzimanja. Posle svakog naučenog broja postoji mogućnost vežbe računa, naravno kroz ilustracije. U želji da kod dece razvijamo takmičarski duh, data je mogućnost merenja vremena koje je detetu potrebno da reši zadatke. Svako slovo i broj ilustrovani su pesmicom (karaoke) i slikom u bojanci. Tako smo deci ponudili bogatstvo sadržaja i zabave. Jedan važan i težak zadatak u životu svakog deteta, pretvorili smo u igricu...
Igre memorije i puzzle

Nakon učenja, dete se može odmoriti uz igrice - puzzle i igre memorije. Sadržaj Ce De Bukvara je veoma dobro izbalansiran. Rezultat toga je da je ovaj disk, iz godine u godinu, jedan od najprodavanijih softverskih paketa na našim prostorima.

Stručna komisija Ministarstva prosvete pregledala je kompakt disk "Ce De Bukvar" rad autorskog tima firme "Multisoft", Užice. Ocenjeno je da ovaj jedinstven multimedijalni projekat može korisno poslužiti kao pomoćno nastavno sredstvo u ostvarivanju sadržaja učenja azbuke, osnova matematike, logike kao i računarske i estetske kulture. Projekat je prilagođen za korišćenje u predškolskim ustanovama i nižim razredima osnovnih škola i kao takvog ga preporučujemo za upotrebu kao pomoćno nastavno sredstvo.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije

Additional Info

 • Izvod iz recenzije:

   

  Prvo multimedijalno CD izdanje bukvara obradovalo je, izgleda čitavu našu redakciju. Ta radost u rešavanju problema, praćena namernim greškama i ovacijama na nevine komentare spikera, samo je potvrdila tezu...

  ...Uostalom, osam meseci provedenih na izradi ovog projekta, brojni saradnici na pojedinim segmentima (tekstovi, muzika, glumci čitači, pevači, snimanje i obrada zvuka), ukazuju na ekipu koja dobro poznaje pravila u ovom poslu.

  PC Press

  Stručna komisija Ministarstva prosvete pregledala je kompakt disk "Ce De Bukvar" rad autorskog tima firme "Multisoft", Užice. Ocenjeno je da ovaj jedinstven multimedijalni projekat može korisno poslužiti kao pomoćno nastavno sredstvo u ostvarivanju sadržaja učenja azbuke, osnova matematike, logike kao i računarske i estetske kulture. Projekat je prilagođen za korišćenje u predškolskim ustanovama i nižim razredima osnovnih škola i kao takvog ga preporučujemo za upotrebu kao pomoćno nastavno sredstvo.

  Ministarstvo prosvete Republike Srbije, 1998

  I pored prave gomile raznoraznih dečjih CD-a, jezička barijera čini da je samo mali procenat njih zaista upotrebljiv. Kada dete nije u stanju da samostalno koristi program, već uz sebe mora da ima odraslog prevodioca, originalni koncept i smisao programa se gubi. Pionirski poduhvat u domaćem multimedijalnom izdavaštvu, prvi jugoslovenski elektronski interaktivni bukvar potpisala je firma „Multisoft” iz Užica koja je našim čitaocima poznata po programu Užice nekad i sad. Rad na bukvaru trajao je punih osam meseci i rezultovao je sjajnim multimedijalnim vodičem kroz azbuku i abecedu srpskog jezika. Ciljnu grupu Ce De Bukvara predstavljaju deca predškolskog uzrasta, a može se koristiti i u početnim fazama nastave čitanja, pisanja i računanja u školi.

  Korisnički interfejs je do te mere uprošćen da će dete bez ičije pomoći i vrlo brzo naučiti da koristi program potpuno samostalno. Na početku postoji kratka provera znanja rada sa mišem, poznavanja osnovnih boja, orijentacije (desno, levo), raspoznavanja veličina i osnovnih geometrijskih oblika (kvadrat i krug). Ako neka od tih operacija zaškripi, predviđeno je kratko upoznavanje kroz ilustracije i zvučne zapise, a sve to u cilju olakšavanja daljeg rada u programu. Program je podeljen na nekoliko „kurseva”, od poznavanja slova, preko pisanja, računanja do kratkih ekoloških poruka. Svako slovo obuhvaćeno je s više aspekata i to kroz interesantnu priču o slovu obogaćenu ilustracijama, recitaciju ili brzalicu iz zapisa Vuka Karadžića, muziku usko povezanu sa slovom (postoje fragmenti iz 43 popularne dečije pesmice), pa čak i bojanku. U delu predviđenom za vežbu pisanja reči (kojih ima preko 400) postoji mogućnost rada sa svim slovima ili sa slovima koja su do tada naučena. Izabranu reč prati odgovarajuća ilustracija i zvučni prikaz svakog slova ili reči. Na sličan način obrađeni su i brojevi od 1 do 10, kao i računske operacije sabiranja i oduzimanja. Data je i mogućnost merenja vremena koje je detetu potrebno da reši zadatke.

  Tehničke karakteristike programa su za svaku pohvalu. Poseban akcenat stavljen je na bogatu zvučnu podlogu koja obuhvata više stotina wav klipova i MIDI muziku. Pesme su, zbog nemogućnosti dobijanja punog autorskog prava vremenski skraćene na svega 25% kompozicije, što je problem koji je ide na teret resornog ministarstva i trebalo bi ga rešiti. U svakom slučaju, Ce De Bukvar zaslužuje čistu peticu i uživa sve naše preporuke.

  Svet kompjutera

 • Rad na programu:


  Na projektu čija je izrada trajala 8 meseci radili su:

  Izrada programa: Miodrag Mićić i Nebojša Danilović,
  Tekstovi: Milena Kostadinov, Miodrag Mićić, Slađana Đikanović,
  Obrada teksta: Milena Kostadinov, Miodrag Mićić,
  Obrada crteža: Miodrag Mićić, Milena Kostadinov,
  Izrada animacija: Nebojša Danilović.
  Izrada pozadina: Nebojša Danilović, Miodrag Mićić,
  Snimanje zvuka: Nikola Pejović (Studio "TALIJA"), Miodrag Mićić,
  Obrada zvuka: Miodrag Mićić,
  Čitanje tekstova: Mihailo Nestorović (glumac Užičkog pozorišta), Olivera Nestorović (glumica Užičkog pozorišta), Anđela Mićić, Ivan Đikanović, Milena Kostadinov, Aleksandra Mandić. Aleksandar Vujadinović,
  Kompozitor uvodne pesme: Zoran Vuković.
  Tekst uvodne pesme: Tatjana Vuković,
  Pevali u uvodnoj pesmi: Dunja Vuković. Anđela Mićić, Iva Ristićević, Vesna Lončarević, Luka Vuković, Omot: Nebojša Danilović. Miodrag Mićić,
  Štampa omota: Grafičar Užice,
  Sito štampa: Pink print Užice, Grafička priprema sita: Miroslav Drašković,
  Stalna podrška i ideje: Dragan Petrović, Miroslav Drašković,
  Finansijka pomoć za nabavku originalnog softvera: Fond za otvoreno društvo - Beograd

  NAPOMENA:
  Kod izrade projekta korišćeni su materijali (delovi pesama Dragana Lakovića, Mande, Vlade i Gileta, Kolibrija, Ramba, Branka Kockice) u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije. Priče i komentari su naša ideja. Zahvaljujemo se i svim studentima na učiteljskim fakultetima širom zemlje koji su za teme diplomskih radova uzeli neki od naših proizvoda, a najviše naš prvi obrazovni disk - Ce De Bukvar.

Read 3489 times

Media