fbpx

Kreator Folija - rad (+ 7 filmova)

Rate this item
(1 Vote)

Na sličan način kako pravite plan predavanja, tako ćete kreirati ili koristiti već kreirane skupove folija klasifikovane po razredima, a u okviru njih po temama (oblastima) i časovima - za jedan čas ćete kreirati jedan ili nekoliko setova folija.

 

 
   

1 Lekcija = 1 Datoteka

kreator srce 300 projektor folija 300

Kako se na času predaje jedna lekcija tako ćemo i u ovom programu, za skup setova folija koje su potrebne za jedan čas, kreirati jednu datoteku, tj. jednu lekciju.

Ovaj skup folija (lekcija) se sastoji iz jednog ili više podskupova folija nazvanih "Setovi folija", a ovi, opet, iz pojedinačnih folija.

Svaka pojedinačna folija može sadržati jednu ili više islustracija sa propratnim tekstovima ili grafičkim simbolima. Karakteristika svake od folija koje pripadaju jednom setu folija je to da mogu da budu providne za ostale folije iz istog seta. Vaše je samo da osmislite predavanje, kreirate prvu foliju iz seta, a zatim i ostale koje će se preklapati preko nje.

Prilikom izrade folija koristićete alate koji su najčešće korišćeni u programima kao što su Corel Draw i Power Point (unos ilustracije, crtanje objekata, unos i formatiranje teksta, ubacivanje novih folija, određivanje dužine trajanja folija ili setova folija, pa čak i uvećanja pojedinih delova u automatskoj prezentaciji...). S tim da menije, objašnjenja, primere i pomoćne ekrane dobijate na maternjem jeziku.

Pamćenje, štampa i slanje elektronskom poštom
Kada završite izradu folija, jednostavno je pamćenjem pripremite za čas i samostalno puštanje, a kao dodatak, možete da je odštampate ili pošaljete elektronskom poštom.

Hijerarhija u organizaciji folija

Ako izuzmemo organizaciju u školi, profesor nekog predmeta imaće ovakvu organizaciju na računaru (od najvećeg skupa do najmanjeg objekta):

 1. Predmet (biologija, hemija, fizika, geografija...)
 2. Razred (5, 6, 7... osnovne ili 1, 2... srednje škole)
 3. Tema (koja se nalazi na jednom ili više diskova označenim rednim brojevima)
 4. Lekcija (koja se nalazi u *.fdv datoteci)
 5. Set folija (jedan od nekoliko u okviru jedne lekcije – datoteke
 6. Folija (jedna od nekoliko providnih koje su programirane u jednom setu folija)
 7. Objekat (tekst)
 8. Objekat (slika)
 9. Objekat (grafika... linija, strelica, figura...)
  * svi ovi objekti, a može da ih ima bezbroj u jednoj foliji leže u odgovarajućim slojevima

Funkcije u Kreatoru Folija

 • unos i formatiranje teksta (klasično kao u Wordu)
 • crtanje linija i strelica (kao u Wordu i Corelu)
 • crtanje geometrijskih figura (kao u Wordu i Corelu)
 • rad sa slojevima (kao u Corelu)
 • grupisanje, crtanje po slojevima (kao u Corelu)
 • formatiranje svih objekata (kao u Corelu)
 • uvoz velikog broja grafičkih formata (bitmapa i viktorskih)
 • uvoz Power Point datoteka (kao bitmape ili vektori)
 • probne prezentacije, štampa i slanje poštom
Read 54692 times

Media

Sa njim smo počeli

Najbolji i najpopularniji disk u Srbiji svih vremena - Najbolji disk na Sajmu knjige - Predstavnik Srbije na Prvom Svetskom Samitu Informatičkog Društva, Ujedinjene Nacije

Preporuka za nastavnike

 • Namena programa (za predavače)
  Namena programa (za predavače)

  Pogledajte kako Vam Multisoft može pomoći u pripremi i izvođenju nastave. Ovde ćemo nabrojati sve programe koje možete koristiti (po predmetima i uzrastima)

 • My Book Machine
  My Book Machine

  UDAHNITE ŽIVOT KNJIGAMA - Kreirajte pripreme za čas, mesečne ili godišnje planove, pomoćna nastavna sredstva, uputstva ili vežbe za rad na času ili kod kuće. Uz MBM Editor one neće imati samo tekstove i statične ilustracije već će biti „žive“, pune multimedijalnih zapisa, umetnutih podataka iz drugim programima, animacija, objekata ili celih Internet stranica, multimedijalnih vežbi i drugih interaktivnih datoteka. Naučite i učenike da kreiraju svoje knjige. U nastavku teksta otvorite neku od MBM knjiga ili pogledajte primer "pisanja" knjige.

 • Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)
  Digitalne folije i Kreator Folija - Cene (sa velikim popustima)

  O Kreatoru Folija i Digitalnim folijama znate već putno, a ovde ćemo samo objasniti cene i moguću uštedu.

  SVE CENE POGLEDAJTE U NASTAVKU TEKSTA...

 • Vesela nauka - testiranje u računarskim učionicama
  Vesela nauka - testiranje u računarskim učionicama

  Iskoristite već postojećih 10.000 zadataka iz matematike, gramatike i sveta oko nas za niže rezrede osnovne škole i za par trenutaka napravite test koji će učenici raditi u računarskoj učionici. U ovom slučaju ni vama, a ni đacima nije potrebno računarsko iskustvo!

 • Šta o on-line seminaru kažu Vaše kolege

  U ovom tekstu kopirali smo apsolutno sve tekstove (mailove) koje smo dobili od polaznika on-line seminara "Da svaka učionica bude multimedijalna" koji je ujedno i bio prvi seminar ove vrste (održan pre skoro 10 godina). Seminar je, dok nije bio ugašen, za mesec dana završilo preko 700 zadovoljnih nastavnika.